Om projektet

Under hösten 2013 följde vi protesterna och diskussionerna i sociala medier kring frihandelsavtalen och jordbrukspolitiken i Colombia. Vi såg hur tusentals bönder, studenter, aktivister och allmänheten gick ut på gatorna.

Precis samtidigt kom Barack Obama till Stockholm. En av de viktigaste frågorna han diskuterade med den svenska regeringen var ett kommande frihandelsavtal mellan EU och USA. Fredrik Reinfeldt såg positivt på saken och sa att ett frihandelsavtal skulle leda till både jobb och tillväxt, och bra relationer mellan länderna.

Allt det här fick oss att känna att frihandelsavtal är ett viktigt och aktuellt ämne. EU:s avtal med Colombia trädde i kraft i augusti 2013 och ännu vet vi inte vad som blir effekterna av det.

I Sverige rapporteras det väldigt lite om Colombia. Ändå köper vi bland annat kaffe, bananer, tropiska frukter och palmolja därifrån. Och svenska storföretag som Ericsson, Tetra Pak och Skandia finns där.

Vi bestämde oss för att åka till Colombia för att ta reda på vad det egentligen är som händer. Vad betyder frihandelsavtalen för bönderna och andra människor i Colombia? Och varför går så många människor ut och protesterar?

Vi som står bakom projektet

Natalia Molina är född och uppvuxen i Colombia och har bott i Sverige i tio år. Hon är kulturantropolog och medieproducent. Kontakta henne på colombianska@hotmail.com

Kerstin Edquist är journalist och filmstudent och har bott och jobbat i olika delar av Latinamerika. Kontakta henne på kerstin.ed@gmail.com

Använd gärna vårt innehåll!

Creative Commons-licens
Projektet Frihandelsavtal i Colombia av Kerstin Edquist och Natalia Molina är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens.
Baserat på https://frihandelsavtalcolombia.wordpress.com/.
Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på https://frihandelsavtalcolombia.wordpress.com/.

Ange tydligt att innehållet kommer från oss och komplettera gärna med en länk till relevant del i bloggen. Till exempel så här: ”Text/foto/video: (Kerstin Edquist och/eller Natalia Molina). Innehållet ingår i ett journalistiskt projekt om frihandelsavtalen i Colombia under 2013-2014. Se mer på (relevant länk till innehållet)”

Annonser

2 reaktioner till “Om projektet”

 1. Jag är bonde i Bohuslän sedan 1967 och följer med stor oro utvecklingen för landsbygden i såväl Sverige som Colombia. Min fru och jag håller föredrag under rubriken ”Bonde möter bonde i Colombia” sedan vi tagit emot bönder från landet och även besökt våra kolegor där. Vi stödjer och följer ett bondeprojekt via Vuxenskolan i regionen Huela i södra Colombia. Frihandelsavtalens för och nackdelar diskuteras knappast i Sverge varför ert engagemang är synnerligen välkommet. Repotaget i SvD den 13 feb var mycket beslysande. Hur kan vi få debatten om frhandelns avigsidor att uppmärksammas i svenska medier?
  Claes Toreld

  1. Hej Claes!
   Det låter spännande det du håller på med. Vi håller just nu på och redigerar film- och bildmaterial från Colombia. När det är klart kommer vi att publicera mer material på olika ställen. Vi upplevde att debatten kring frihandelsavtal var väldigt levande i Colombia, medan det i Sverige diskuteras väldigt lite om det, trots att Sverige genom EU hela tiden förhandlar fram nya avtal i världen. Just nu håller ju EU på och förhandla fram ett jättestort frihandelsavtal med USA. Kanske kan det få upp ämnet till debatt i Sverige?
   Kerstin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: