Kålhuvuden

Frihandelsavtal – vad är det?

Ett frihandelsavtal är ett avtal mellan två eller flera länder. Det talar om vilka regler som gäller när länderna handlar med varandra. Ofta innebär ett frihandelsavtal till exempel att företagen inte behöver betala skatter och tullar när de säljer varor i det andra landet. Frihandelsavtalen gäller alltifrån mediciner och tjänster till mat och maskiner. Ofta är det dock olika regler för olika varor.

Ordet ”frihandel” är ibland missvisande, för frihandelsavtalen innehåller ofta massor av regler för hur handeln ska gå till. I frihandelsavtalet mellan USA och Colombia står det till exempel att colombianska småbönder inte får handla fritt med sina egna fröer, utan måste använda sig av certifierade fröer.

Vad säger förespråkarna?

De som är positiva till frihandelsavtalen säger ofta att det skapar mer handel mellan länderna och på det sättet blir det mer tillväxt och fler jobb.

Med frihandelsavtal får företagen lättare att exportera varor och handla av varandra över landsgränserna. På det sättet kan nya fabriker startas, fler varor säljas och fler människor anställas. Och det i sin tur gör att ländernas ekonomier växer. Förespråkarna av frihandelsavtal säger att det är viktigt för att människor ska få ett bättre och rikare liv.

Vad säger kritikerna?

De som är kritiska till frihandelsavtalen menar ofta att det inte alls är någon rättvis handel. När Colombia skriver ett frihandelsavtal med EU gör man det med helt olika förutsättningar. Till exempel ger EU jordbruksstöd till sina bönder, medan colombianska bönder inte har något stöd alls från staten. Och i EU finns det bra vägar, flygplatser och hamnar medan Colombia har dåliga vägar och få flygplatser. Det gör det svårt för colombianska bönder att frakta sina varor till Europa.

En annan kritik mot frihandelsavtalen är att det gynnar stora företag snarare än små företag och enskilda medborgare. De stora företagen kan lätt producera billiga varor som de sen kan exportera i stor skala. Ett litet företag har svårt att konkurrera på en sådan marknad.

Dessutom säger kritikerna att de stora företagen har lättare att uppfylla de villkor som finns i frihandelsavtalen. I avtalet mellan USA och Colombia ingår till exempel regler om patent på fröer. De stora företagen kan lätt ta patent på sina fröer, medan småbönder omöjligt har resurser för att göra det. På det sättet får storföretagen makten över fröerna och blir sen de enda som har rätt att sälja fröer.

En tredje kritik mot frihandelsavtalen är att de tar bort makten från medborgarna. När avtalen väl är påskrivna kan inte politikerna ändra på reglerna för att till exempel stödja bönderna eller de lokala företagen. Medborgarna kan därför omöjligt rösta om en förändrad jordbrukspolitik.

Colombias avtal

Colombia har skrivit under en lång rad handelsavtal med olika länder. De som är giltiga idag är med Mexico, El Salvador, Guatemala, Honduras, de andinska länderna, de karibiska länderna, Mercosur, Chile, EFTA, Canada, Venezuela, Cuba, Nicaragua, USA och EU. Dessutom har de nyligen skrivit under avtal med Sydkorea, Israel, Panama och Costa Rica. Och de förhandlar just nu med blad annat Turkiet och Japan.

Avtalet med USA är det som har blivit mest kritiserat. Det började gälla i maj 2012. Avtalet med EU trädde i kraft i augusti 2013.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: