Om Colombia

Colombia är ett traditionellt jordbruksland med många småbönder. Klimatet och höjdskillnaderna är perfekta för att odla de flesta grödor och tidigare odlades nästan all den mat som colombianerna åt inom landets gränser.

Men de senaste åren har det snabbt förändrats. Den colombianska marknaden har dränkts med billiga matvaror från andra länder. Mjölk, ris, kött och majs är några av de produkter som numera importeras från bland annat USA. Och det gör att de colombianska bönderna får allt svårare att klara sig.

Colombia har ända sedan landet var koloniserat av Spanien en historia med allvarliga konflikter om jorden. Vissa storjordbrukare och storföretag har haft enorma arealer mark samtidigt som småbönder och familjejordbrukare inte har fått något stöd alls från staten.

Samtidigt har Colombia under de senaste åren skrivit under en lång rad frihandelsavtal med olika länder, bland annat USA och EU. Med hjälp av avtalen kan många varor importeras helt utan tullar eller skatter. Av de varor som importeras har en stor del producerats med kraftiga subventioner och i stor skala. Det gäller till exempel den mjölk och majs som importeras från USA. På det sättet blir den amerikanska majsen och mjölken betydligt billigare än colombianska varor som inte får några subventioner alls. De colombianska bönderna håller på att förlora sin egen marknad.

Dessutom har våldet på landsbygden ökat under de senaste decennierna på grund av kriget om knarket. Vänster- och högergerillorna vill ta över så mycket mark som möjligt, dels för att få makt över de områdena, dels för att kunna producera och sälja kokain.

Vänstergerillan (Farc) har bland annat kidnappat människor på landsbygden och högergerillan (paramilitärerna) har med våld tvingat bort flera miljoner människor på landsbygden från sina hem. Många bönder har därför blivit dödade eller tvingats fly.

Allt det här har gjort att människor har fått nog. I ett land som har alla förutsättningar för att vara helt självförsörjande på mat finns nu i stället miljontals fattiga bönder och massor av flyktingar från landsbygden.

Under augusti och september 2013 fylldes gatorna runtom i Colombia av tusentals demonstranter. Det var bönder, studenter, politiker och allmänheten som protesterade mot landets orättvisa jordbrukspolitik och mot frihandelsavtalen med USA och EU. Människor strejkade, blockerade vägar och demonstrerade. De ville riva upp frihandelsavtalen och skapa en politik där det är möjligt att äta lokalproducerad mat och att överleva som bonde i Colombia.

Protesterna fortsätter i ett land där många människor länge har varit för rädda för att öppet uttrycka sina åsikter. I Colombia är det inte ovanligt att journalister dödas och tvingas fly och många människor föredrar att vara tysta för att skydda sig själva och sina famlijer. Men nu protesterar olika grupper för samma sak. Mot frihandelsavtalen och för en matproduktion inom Colombia.

Läs mer om Colombia på Wikipedia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: